Parc Natural de montsant. Octubre a Desembre 2022

Amics i amigues,

Estrenem la tardor amb la nova programació de l'agenda d'activitats del Parc Natural de Montsant pels propers 3 mesos i en aquest butlletí us presentem les del mes de tardor.

La campanya engegarà el proper 8 d'octubre amb una activitat sobre com fotografiar els colors de tardor a càrrec del fotògraf Ferran Aguilar. Aprofitant que aquests dies ja no són tan calorosos reprenen les sortides guiades per a descobrir nous i vells indrets de la serra. Algunes són de caire naturalístic i, per exemple, ens aproparan a conèixer els líquens que habiten a les roques de conglomerats i a les escorces dels arbres. D'altres, caminen entre el paisatge de llicorella de la Morera de Montsant i Poboleda o ressegueixen l'antiga sèquia de Cabacés tot fent un recorregut fluid pel paisatge de Montsant. L'associació Taxus, que condueix el programa "Noctàmbuls" sobre rapinyaires nocturns dins l'àmbit del Parc Natural de Montsant, convoca de nou un nou cens de duc al desembre. També aprofitem el moment de l'any en què estem per observar els ocells migrants i l'Institut Català d'Ornitologia ha organitzat una nova edició del curs flash d'introducció a l'ornitologia a Ulldemolins. També les observacions astronòmiques continuen tenint un paper rellevant en la programació atès el cel nocturn de qualitat que significa Montsant i que l'ha portat a ser declarat Destinació Startlight i zona lliure de contaminació lumínica i acústica. També continuem amb el programa impulsat amb Teatrosfera, "Montsant, escenari de diversitat", amb activitats per fer accessible la natura de manera universal i que utilitza el llenguatge artístic com a eina de transmissió i connexió amb els valors del parc ha previst dues activitats aquesta tardor.

 

Aquesta tardor, del 22 d'octubre al 30 de desembre la seu del Parc Natural de Montsant acollirà l'exposició "Arqueologia a Montsant. De les darreres poblacions caçadores recol·lectores a l'inici de l'agricultura". Per primer cop s'ha impulsat una acció divulgativa sobre el ric patrimoni arqueològic del Parc Natural de Montsant que consisteix en aquesta mostra que recull la recerca i resultats dels jaciment arqueològics de dins el Parc en els quals s'ha treballat els darrers anys: l'Hort de la Boquera (Margalef) i Coves del Fem (Ulldemolins). A més, s'ha publicat un opuscle divulgatiu d'aquest ric patrimoni arqueològic que també es presentarà aquest mes d'octubre.

FOTOGRAFIAR ELS COLORS DE TARDOR

La Morera de Montsant

Dissabte, 8 d'octubre

Amb el monitoratge del fotògraf expert Ferran Aguilar, realitzarem un taller in situ per aprendre a obtenir els millors resultats possibles de la fotografia dels colors de tardor, especialment de les fulles dels arbres caducifolis que tenyeixen de tons vermells, grocs i ocres els esquerps vessants del Montsant. (Cal portar càmera)

Durada: Tarda
Preu: Gratuïta
Per a més informació i inscripcions:

Limonium

gerencia@limonium.org / 877 661 438

https://i.imgur.com/unHOHdj.png

MOSAIC DE PAISATGE AL PRIORAT DES DE LA FIGUERA

Diumenge, 9 d'octubre

La Vilella Baixa-La Figuera

Comencem les caminades del curs amb una proposta que ens permet visualitzar el mosaic de paisatge mediterrani del Priorat, i ho farem des del mirador privilegiat que és el poble de La Figuera.

És una caminada que ens permet descobrir bonics paisatges i racons de la Vilella Baixa, la Figuera i Cabacés.

Aquesta l'excursió es podrà adaptar a dos nivells, donat que es pot fer una versió curta i una versió una mica més llarga. En funció de les persones inscrites en farem una o les dues simultàniament, donat que bona part de l'excursió es farà conjuntament.

Durada: Matí
Preu: a consultar
Per a més informació i inscripcions:

Associació d'Excursionistes de Cornudella de Montsant

www.aecm.cat

EL BOSC COM A TEMPLE

La Morera de Montsant

Diumenge, 9 d'octubre

El bosc i els arbres ens han proporcionat aliment, refugi i infinitat de recursos al llarg de la nostra existència com a espècie. Però més enllà del món material, el bosc ens permet desplegar allò que fa més especial a l'Homo sapiens, l'espiritualitat. En aquesta activitat parlarem, però sobretot intentarem sentir, la mística que impregna i emana del bosc, i aprendrem maneres senzilles de treballar-hi perquè el bosc torni a ser temple.

Durada: Tot el dia
Preu: 30€
Per a més informació i inscripcions:
El Jardí de les Bruixes 

jardibruixes@laxia.cat / 658 300 468

OCELLS DE TARDOR

Cornudella de Montsant

Dissabte, 15 d'octubre

Observació dels ocells que utilitzen hàbitats diversos a la zona oriental de Montsant, en un moment del calendari de transició,  quan encara hi ha migració cap a l'Àfrica i comencen a arribar els ocells hivernants.

Durada: Matí
Preu: Gratuïta
Per a més informació i inscripcions:
Limonium

gerencia@limonium.org / 877 661 438

HORT ECOLÒGIC I PETITS ANIMALS DE GRANJA

Cornudella de Montsant

Dissabte, 22 d'octubre

Taller dinàmic i interactiu on els nens podran preparar la terra, plantar, sembrar i posar palla a l'hort ecològic i també cuidar i donar de menjar als petits animals de la granja (gallines, porcs, oques, cabres i rucs...). Els pares podran aprendre algunes tècniques de permacultura i descobrir com animals i hort estan lligats en el cicle de la vida i ens poden donar aliments sans i d'autoconsum.

Durada: Matí
Preu: Gratuïta
Per a més informació i inscripcions:
La Mandorla

alamandorla@gmail.com – 608 311 193

MONTSANT, ESCENARI DE DIVERSITAT

Silvestres: taller inclusiu d'art i natura

Ulldemolins

Diumenge, 23 d'octubre

Descobrirem un indret emblemàtic del Parc Natural de la Serra de Montsant com és l'ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara d'Ulldemolins a travésd'un itinerari creatiu que ens aproparà a aquelles tècniques i maneres de fer de l'art contemporani que ens vinculem amb la natura, com són el Land Art, l'art efímer o l'arte povera. Activitat dissenyada especialment per persones amb TEA

Aquesta activitat emmarcada dins la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient i s'inclou dins el programa: "Montsant, escenari de diversitat", un programa d'activitats adreçades a totes les persones, de manera universal, que utilitza el llenguatge artístic com a eina de transmissió i connexió amb els valors naturals, paisatgístics i immaterials del Parc Natural de Montsant.

Accessibilitat: Servei d'audiodescripció i/o interpretació de signes –prèvia demanda-. Accés no adaptat per a cadires de rodes.

Durada: Matí
Preu: Gratuït
Per a més informació i inscripcions:
Teatrosfera

info@teatrosfera.org  / 658 92 25 81

EXPOSICIÓ

ARQUEOLOGIA A MONTSANT

De les darreres poblacions caçadores recol·lectores a l'inici de l'agricultura

Seu del Parc Natural de Montsant (La Morera de Montsant)

Del 22 d'octubre al 30 de desembre de 2022

L'estudi de la prehistòria a Montsant es remunta a fa pràcticament cent anys de la mà de Salvador Vilaseca, qui va començar a treballar al Priorat als anys 20 del segle XX, sovint assessorat per aficionats locals. Des de llavors, l'interès arqueològic de Montsant ha conduït a d'altres equips a treballar al territori en els darrers anys, fet que es fa palès en l'augment d'intervencions arqueològiques i descobertes singulars com les realitzades a les Coves del Fem (Ulldemolins) i a l'Hort de la Boquera (Margalef). De fet, els dos equips de recerca que excaven en un i altre jaciment han comissionat aquest exposició que pretén donar testimoni de les comunitats humanes que van habitar per les coves i balmes de Montsant i ens expliquen com es va produir la transició de les darreres poblacions caçadores recol·lectores a l'inici de l'agricultura. L'exposició ha estat produïda pel Parc Natural de Montsant amb la col·laboració del Museu d'Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, els CSIC-IMF, la Universitat de Barcelona (SERP) i els Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La mostra consta de 12 plafons explicatius, dos il·lustracions de recreació de com era la vida quotidiana en una i altra cova, una mostra rèpliques arqueològiques i dos vídeos.

Horaris de visita:

Divendres: de 9 a 18 h.
Dissabtes: de 9 a 14,30 h i de 15,30 a 17 h.
Diumenges: de 9 a 14 h.

(Per altres horaris, consulteu la pàgina web del parc)

EXPOSICIÓ: ANOMENAT MONTSANT

Treball fotogràfic dels alumnes de l'Escola d'Art de Tarragona

Seu del Parc Natural de Montsant, del 3 de setembre al 16 d'octubre

A suggeriment del Parc Natural de Montsant, i entomant amb llibertat el repte d'usar l'eina que els és pròpia, els alumnes del 2n curs de fotografia de l'Escola d'Art de Tarragona han fet un treball d'aproximació al fenomen –així anomenat– Montsant.

El nom Montsant identifica una realitat, però també una idea. Aquesta idea és diferent en funció dels interessos de qui la representa i projecta. El Montsant és una muntanya, que alberga no tan sols una història geològica i biològica, sinó també un jaciment de vestigis humans que li atorguen una condició cultural i configuren, entre moltes altres realitats, un destí observable, magnètic i misteriós.

Des de diversos punts de vista, sempre parcials, però alhora determinats, els fotògrafs proposen un exercici de reflexió en imatges sobre aquesta polièdrica realitat inaprehensible.

Consulteu horaris a la pàgina web.

I recorda, també ens pots seguir a la pàgina web i a les xarxes::::

parcsnaturals.gencat.cat/montsant

...