Activitats Parc natural del Montsant (Setembre 2023)

El parc natural del montsant ha publicat les noves activitats programades per aquest Setembre.
https://sway.office.com/sk9TIBf4BkahjQQy?ref=email

XERRADES SOBRE EL PATRIMONI CULTURAL DE MONTSANT

A finals d'aquest mes d'agost hi ha encara programades dues xerrades que el Parc Natural de Montsant organitza conjuntament amb Carrutxa per explicar la memòria i la cultura dels pobles que envolten Montsant.

Entrada gratuïta. Totes les sessions són a les 7 de la tarda.

· 28 d’agost - L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya als pobles de Montsant - Cabacés - A càrrec de Salvador Palomar

· 30 d’agost - La cultura oral – La Vilella Baixa - A càrrec de Raquel Ferret

CAPVESPRES A LA CARTOIXA. CONCERT DE REBLA'T

El grup ReBla'T està format per un conjunt d'instrumentistes que ofereixen un repertori tan de cambra com simfònic. En aquesta ocasió, el grup ReBla'T, en versió mini orquestra, oferirà músiques des del Barroc fins al segle XX, des de J.S. Bach, passant per Vivaldi, Dvořák i Barber. Preu: 15 €. Venda d’entrades en línia a la pàgina web: https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/cartoixa-d-escaladei

Per a més informació i inscripcions:

Cartoixa d’Escaladei-Agència Catalana de Patrimoni Cultural:

escaladei.cultura@gencat.cat / 977 827 006

Caminada de lluna plena d'estiu

LA FIGUERA - Divendres, 1 de setembre

Tot aprofitant la bona temperatura nocturna i coincidint amb la lluna plena d’estiu, farem una caminada pels vessants propers al poble de la Figuera, explicant històries de l'astronomia i mitologia lunar i dels éssers misteriosos que habiten la nit. Durada: Vespre-nit. Preu: Gratuïta

Per a més informació i inscripcions:

Limonium: gerencia@limonium.org / 87 7661 438

 

cami_PORTADA.jpg

Ruta dels Cartoixans en 2 dies

1 i 2 de SETEMBRE - Sortida des de la Morera de Montsant

Seguim les traces dels monjos cartoixans que vivien a Escaladei, per dalt i per baix de la Serra Major de Montsant. Fent nit a La Morera de Montsant, coneixerem tant la banda oriental d'aquest massís, potser la més coneguda, com l'occidental. Parlarem dels cartoixans, és clar, però també coneixerem ermites on d'altres persones vivien la seva fe en solitud i la gent dels pobles hi reflecteix la seva identitat. Pobles que avui en dia encara vetllen per la seva custòdia. Sortida guiada amb Ricard Fernández, guia acreditat de muntanya i amb la Carta Europea de Turisme Sostenible. Preu: 150€ en cas de 5 participants/100€ en cas de ser 10 (Inclou mitja pensió al Refugi de la Morera de Montsant)

Per a més informació i inscripcions:

Ricard Fernández excursionisme@gdm.cat / 660 006 610

Arqueologia a Margalef

Entre el 2 i el 11 de setembre l'equip d'arqueòlegs del jaciment de l'Hort de la Boquera, situat a la població de Margalef, estaran excavant en aquest jaciment. Aquests dies, l'exposició "Arqueologia a Montsant. De les darreres poblacions caçadores recol·lectores a l'inici de l'agricultura es podrà visitar al mateix poble, al local social. Us convidem a visitar-la i també a participar en les diferents activitats que hem organitzat amb el suport de l'ajuntament de Margalef.

VISITES GUIADES A L'EXPOSICIÓ

  • Dissabte, 2 de setembre, a les 7 de la tarda
  • Dijous, 7 de setembre, a les 7 de la tarda

JORNADA DE PORTES OBERTES A L'HORT DE LA BOQUERA

Dissabte, 9 de setembre, a les 6 de la tarda. Punt de trobada: el jaciment de l'Hort de la Boquera

 

Anellament científic al Pont Vell

CABACÉS - Diumenge, 16 de setembre

Es tracta d'una sessió matinal on podrem conèixer els ocells més habituals a la zona. La farem al Pont vell a Cabacés, un indret on ja hem fet diverses sessions. Aquestes jornades esdevenen una pràctica científica de gran interès per al coneixement de la biologia i l'estat de conservació de l'avifauna i ens donen una informació essencial sobre les rutes migratòries, les taxes de supervivència, l’èxit reproductor... Totes les dades que recollim ens serveixen d’indicador de la qualitat dels ecosistemes i com a senyal d'avís sobre l'estat del nostre entorn. La jornada la realitzarem entre les 09:00 h i les 12:30 h aprox.

Preu: Gratuïta

Per a més informació i inscripcions:

Associació Taxus - info@associaciotaxus.cat / 619 848 177

 

Notes a peu de Montsant

MÚSICA I LLETRES A LA CARTOIXA D'ESCALADEI

Dissabte, 23 de setembre, a les 12 del migdia

Concert vermut a càrrec de la pianista Lídia Papió. Lectures de “Priorat en persona”. Inauguració de l’exposició “Priorat, el gran allunyament” d’Hervé Siou i Anaïs Boudot.

Entrada gratuïta.

Activitat organitzada per Agència Catalana de Patrimoni Cultural – Ajuntament de la Morera de Montsant – Centre Quim Soler – Parc Natural de Montsant

Bèsties i bestieses a Montsant. Taller de contes

LA MORERA DE MONTSANT - Dissabte, 30 de setembre

Dins el programa de "Montsant, escenari de diversitat", us presentem aquesta activitat divertida perquè tothom pugui gaudir de la diversitat natural de la serra de Montsant i conèixer la seva fauna endèmica a través de la màgia dels contes. A partir de 6 anys. Taller inclusiu. Durada: Matí.

Preu: Gratuïta

Per a més informació i inscripcions:

Teatrosfera: info@teatrosfera.org / 627 515 409-658 922 58

 

EXPOSICIÓ: Els més petits de Montsant

Del 19 d’agost al 29 de setembre

Exposició de macrofotografies d’insectes i altres invertebrats que l’autora, Imma Amill, filla de Margalef i aficionada a la fotografia però amb expertesa ha captat pels indrets de Montsant. Des de la seva perspectiva: “Retratar petites i delicades formes de vida requereix mirar la natura amb un altres ulls, cal aturar-se i contemplar la bellesa que ens donen els colors i les formes d’allò que a simple vista els nostres ulls no saben apreciar”. I això és el que precisament vol traslladar-nos amb aquesta selecció de fotografies.

Horaris de visita de les exposicions a la seu del Parc Natural

Dilluns-dijous: de 9 a 14,30 h.

Divendres: de 9 a 18 h.

Dissabtes: de 9 a 14,30 h. i de 15,30 a 17,30 h.

Diumenges i festius: de 9 a 15 h.

 

L'educació ambiental al Parc Natural

Durant el curs escolar que va finalitzar el passat mes de juny, tots els centres educatius de la comarca del Priorat van participar de la campanya d’educació ambiental que es promou des del Parc Natural de Montsant. En total, 16 escoles de primària, l’institut- escola de Cornudella de Montsant i l’institut d’educació secundària de Falset, van sol·licitar participar de la campanya d’educació ambiental que l’empresa Limonium, desenvolupa per encàrrec del parc natural, a partir de la qual es promou la divulgació dels coneixements i la consciència ambiental. L’eix temàtic d’aquest curs 2022-23 ha estat “Montsant descobreix-lo: per un Montsant fosc i tranquil”. Les activitats han estat enfocades a conscienciar els alumnes sobre la importància de la preservació del cel nocturn (contaminació lumínica), el silenci i la tranquil·litat (contaminació acústica) i difondre les actuacions que el parc natural està desenvolupant en aquest sentit. Cal recordar que el Parc Natural de Montsant i 12 municipis de la seva àrea d’influència van aconseguir el 2018 el doble reconeixement de zona amb protecció acústica i lumínica.

Un total de 451 alumnes han treballat i han conegut les particularitats dels astres, satèl·lits i plantetes, han après a reconèixer els diferents punts cardinals, les constel·lacions presents al cel nocturn a la nostra latitud i les històries i llegendes associades, a comprendre les relacions que tenien els eremites amb els astres i la importància de preservar el cel nocturn i l’interès que desperta. També han après com es genera el soroll, com es transmet, i quins són els paràmetres principals, reconeixent els diferents emissors de soroll i la unitat per mesurar-los. I així, com pot afectar el soroll a la fauna, mitjançant l’ecolocalització dels ratpenats.

Durant el proper curs escolar 2023-2024 es treballaran continguts relacionats amb la geologia de Montsant així com l'arqueologia i prehistòria al voltant del riu Montsant.

 

Empresa CETS: Celler Masroig

Celler Masroig, amb més de 100 anys d’història, és un dels cellers referents dins de la DO Montsant. L’activitat principal del celler és la producció de vins i olis d’alta qualitat, sempre tenint en compte el benestar social i ambiental del nostre entorn. Compta amb tres agrobotigues situades a Masroig, la Serra d’Almos i Tivissa.

El celler també busca desenvolupar-se en el sector de l’enoturisme, amb visites guiades i tastos de vins al celler, així com altres activitats com l’esmorzar entre vinyes o visites en família. En aquest àmbit, sempre que és possible, es col·labora amb altres agents del territori a través de la creació de sinergies. El Celler Masroig busca desenvolupar una agricultura sostenible, alhora que mantenir el paisatge i participar en el desenvolupament i la promoció de la comarca del Priorat.

Forma part d’associacions com Priorat Enoturisme i El Fòrum de Turisme Sostenible del Priorat. També són Punt d’Informació del Parc Natural de la Serra de Montsant i EIN Serra de Llaberia

Podeu contactar amb ell per correu electrònic i via telefònica:

Celler Masroig

Carrer Major, 8 - El Masroig

977 82 50 50 - www.cellermasroig.com

visites@cellermasroig.com - agrobotiga@cellermasroig.com

Què és el Pla Alfa?

L'activació del Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d'activitats de risc, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3. A cadascun correspon a un nivell de perill d'incendi forestal, i comporta la realització de determinades actuacions preventives i un grau de mobilització dels efectius.

Durant el nivell 3, es poden restringir els accessos als espais naturals amb l'objectiu disminuir el risc que es produeixi un incendi i protegir les persones evitant que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc. També es poden dictar mesures extraordinàries com ara la restricció d'activitats de lleure, la circulació motoritzada o l’obra pública, entre d’altres.

Podeu consultar l'activació del Pla Alfa a través de la pàgina web: Pla Alfa