Activitats de tardor del Parc Natural de Montsant (octubre a desembre 2023)

Activitad disponible amb els seguents idiomes: / Actividad disponible en los siguientes idiomas: / Activity available in the following languages:
-Català
-Castellano

Cartell d'activitats

Encarem el darrer trimestre de l’any amb una agenda d’activitats del Parc Natural de Montsant molt diversa i que combina aprofundir en els valors naturals i culturals de Montsant, amb propostes més clàssiques per a retornar a indrets ja molt coneguts però amb el valor afegit del guiatge interpretatiu.

La geologia i l’orografia de la serra de Montsant és, sens dubte, una de les seves característiques més singulars. Durant aquest trimestre hem potenciat sortides amb aquesta interpretació del paisatge de Montsant. Rutes i guiatges a indrets com el Clot del Cirer, el congost de Fraguerau o la ruta de les aigües de Cabacés  En aquesta línia, us convidem també a recórrer l’itinerari d’interpretació de la pedra seca del Racó de Montalts, creat pel parc i que permet descobrir una gran diversitat tipològica i funcional d’elements d’arquitectura popular. Especialment, volem destacar l’itinerari previst pel 4 de novembre que sota el títol “L’escala mineral, paisatge geològic” –fent el símil a “Escala-dei”–, s’aproximarà a la història geològica de Montsant tant des de la dimensió més natural com cultural i de la mà de guies especialitzats i acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible. Per completar-ho, durant el mes d’octubre, a la seu del Parc Natural es podrà visitar l’exposició fotogràfica “Rocs, balmes i coves”, les quals no només són la descripció d’un medi físic que acull una important biodiversitat de caracterització rupícola essencialment, sinó que també ens parlen de les formes de vida que han ocupat la serra.

Aquest octubre, destaquem especialment les jornades sobre fauna salvatge que organitza La Somereta sccl el tercer cap de setmana d’octubre: ocells, petits mamífers, ratpenats i insectes seran els protagonistes d’aquestes jornades tot coincidint amb la 14ena edició del Dia dels Ratolins. De manera periòdica s’organitza el cens anual de duc (Bubo bubo) a l’àmbit del Parc Natural per tal conèixer la distribució i abundància d’aquest rapinyaire nocturn en aquest territori. Aquesta activitat, que és una acció de voluntariat ambiental es realitzarà aquest trimestre el dissabte 2 de desembre i està organitzada per l’Associació Taxus, qui també enceta el calendari de l’agenda amb una jornada d’anellament científic al Pont Vell de Cabacés.

El programa “Montsant, escenari de diversitat” amb tallers artístics a la natura oberts a tothom, especialment a persones amb diversitat funcional, continua tenint el seu espai en la nostra programació de la mà de Teatrosfera amb dues activitats: un taller de clown i un cercle de percussió. Completen l’agenda d’altres activitats com ara un taller per introduir-nos a la macrofotografia de plantes singulars, un taller sobre somnis, salut i plantes així com la proposta de travessa de Montsant (Albarca-Cabacés), dues sortides d’observació ornitològica dels ocells de tardor, activitats que combinen senderisme i tast de productes i “Quan la forma parla”, un itinerari per observar algunes de les formes singulars que tenen les plantes, per intentar esbrinar a quina funció responen.

Finalment, a la seu del parc, entre l’11 de novembre i el 10 de desembre podreu visitar l’exposició de fotografies: “Priorat. El gran allunyament” d’Anaïs Boudot amb textos del “Priorat en Persona “seleccionats pel Centre Quim Soler. Aquesta exposició està basada en el llibre que duu el mateix títol i que ens convida a reflexionar sobre el despoblament del Priorat, passat i present, obra d’Hervé Siou i Anaïs Boudot editat per lo Diable Gros. És una producció conjunta del Parc Natural de Montsant, el Centre Quim Soler, l’ajuntament de la Morera de Montsant, l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural i Prioritat. Així mateix, us recordem que l’exposició “Arqueologia a Montsant. De les darreres poblacions caçadores recol·lectors a l’inici de l’agricultura” està itinerant per les poblacions de Falset (Castell-Museu Comarcal) fins el 12 d’octubre i per Cornudella de Montsant (Sala d’Exposicions Municipal) del 18 d’octubre al 10 de desembre.

Totes les activitats són prèvia inscripció i poden ser anul·lades per l’organització. Si voleu rebre informació sobre el Parc, ens podeu escriure a: activitats.pnmontsant@gencat.cat